Minden, amit a legény- és leánybúcsúról tudnotok kell

2020.11.05

A legénybúcsú és leánybúcsú fontos esemény minden jegyespár, így a ti életetekben is. Ez az utolsó, nagy buli, amit még a házas életetek megkezdése előtt csaptok. Az alább sorra vesszük a legfontosabb kérdéseket, melyek fel szoktak merülni a legény- és leánybúcsú szervezésekor, és néhány program ötlettel is ellátunk titeket.

Ki szervezi meg?

Szinte minden esetben a legjobb barát vagy barátnő szervezi meg a legénybúcsút és leánybúcsút a vőlegény, illetve a menyasszony felkérése után. Van olyan is, hogy a barátok maguktól ajánlják fel a segítséget, de az is előfordul, hogy a jegyespár tagjai hívják meg a szűk baráti körüket, bár utóbbi ritkább.

Mi lesz a program?

A program áltában titok, de érdemes nagyvonalakban beszélni róla, hogy ti mit képzeltek el, vagy mi az, amit nem szeretnétek. Legtöbb esetben a barátok elég jól ismernek, hogy tökéletes leánybúcsút vagy legénybúcsút szervezzenek, azért jobb nem kockáztatni, és a legfontosabb kívánalmakat felvázolni. Legtöbbször csak az esemény időpontja, esetleg helyszíne áll a házasulandó felek rendelkezésére.

Ki fizeti a legénybúcsút?

Elég gyakori kérdés az anyagi része is a legény- és leánybúcsúnak. Legtöbbször a szervező barát fizeti, vagy a barátok osztják meg a költségeket egymás között. Természetesen a menyasszony és a vőlegény is felajánlhatja, hogy beszáll akár pénzzel vagy egy program kifizetésével, de ezt nem mindig fogadják el a többiek.

Mennyibe kerül egy leánybúcsú és a legénybúcsú?

Nincs egyértelmű válasz erre a kérdésre, mert ahány szervezés, ahányféle program, annyiféle költségvetéssel kalkulálhatnak a résztvevők. Az alább találtok néhány programalternatívát.

Legénybúcsú ötletek

Egy legénybúcsú lehet egy gokartozás, vagy valamilyen különlegesebb sport tevékenység, vagy csak egy hétvége egy apartmanban vagy szállodában a haverokkal valahol a Balaton parton. A szállás költsége szinte bármi lehet 3 ezer forint per fő per éjtől indulva, mint abszolút minimum. A program lehet bulizás, beszélgetés, vagy amit a társaság megkíván. A vetkőzős műsor megszervezése természetesen opcionális, de legalább 30 ezret könnyen rádobhat az összköltségvetésre.

Leánybúcsú ötletek

Wellness hétvége vagy spa nap

Egy négycsillagos wellnesshétvége fejenként legalább 30 ezerbe kerül egy kényeztető masszázzsal együtt, de könnyen ennek többszörösét is otthagyhatjátok. A költségeket jelentősen lejjebb tudjátok szorítani, ha csak egy spa napot tartotok, ottalvás nélkül, egy hangulatos vacsorával kombinálva.

Főzős élmény

Egyre több helyen lehet különféle főzős élményeket, főzőiskolákat igénybe venni leánybúcsú alkalmával is. Nem csak egy különleges, új menüt készíthettek el együtt, hanem utána jóízűen azt is el is fogyaszthatjátok a barátnőkkel együtt. Ezek a programok általában 3-4 órások és fejenként 10-50 ezer forint között mozog az áruk.

Szépítkezés otthon vagy szépségszalonban

Tipikus program, akár az esti buli előtt is tökéletes lehet. Egy 30-60 perces házi arckezelés, masszás, vagy pedikűr és manikűr nagyjából 15-20 ezer forint. Magatoknak is megrendezhetitek, ekkor ennek az összegnek a töredékével számoljatok

Csajos utazós buli

Ha szerettek utazni, akár egy egyszerűbb szállást vagy több csillagos szállodaszobákat is kivehettek, és egy szuper csajos bulit csaphattok. Itt a költségvetést elsősorban a szállás költsége és a plusz programok költsége befolyásolja. Egyszerűbb apartmanokat már 3000 Ft/fő áron is találhattok, míg a szállodák ennél magasabb árakkal dolgoznak.