Minden, amit az esküvői fogadalomról tudnod kell

2021.05.19

Ugyan az esküvői fogadalom itthon kevésbé elterjedt szokás, megfelelő felkészüléssel még emlékezetesebbé teheti a nagy napotokat. A legtöbb fejben azonban még a fogalom sem egyértelmű, ugyanis sokan keverik a házassági eskü és a nyilatkozat fogalmával. Mit kell tudni róluk, és miket érdemes átgondolnod, ha ezt is a szertartás részeként szeretnéd választani?

Házassági eskü, nyilatkozat, fogadalom

Először nézzük meg a fogalmakat illetve, hogy mik a jellemzőik.

Házassági eskü az egyházi esküvő része, mely során egy hosszabb esküt kell a pap után mondanotok. Mindez természetesen vallástól illetve felekezettől függően eltérő, célja azonban egy: szent fogadalomként erősíti a házasulandó felek szándékát.

A házassági nyilatkozat a polgári szertartás része, amely a fentiekhez hasonlóan eltérő lehet az anyakönyvvezetőtől függően.

Ezek után érdemes az esküvői fogadalom fogalmát is ismernünk: az előzőekkel ellentétben ez nem a szertartások kötelező része, tehát nem befolyásolja a házasság érvényességét. Hazánkban a mai napig kevésbé elterjedt, amerikai filmekben azonban már biztosan mindenki látta és hallotta. Mivel hagyományosan nem a szertartás eleme, itthon még kevés anyakönyvvezetővel megbeszélhető, hogy ez is bekerüljön a forgatókönyvbe. Amennyiben azonban szertartásvezetőt kértek fel, vele minden esetben megbeszélhető a fogadalomtétel, illetve annak minden részlete. Én mindenképpen az utóbbit ajánlom, hiszen az anyakönyvvezetői eskü menetébe viszonylag kevés beleszólásotok lehet. Egy megfelelő szertartásvezetővel azonban személyre szabott fogadalomtétellel tehetitek még meghittebbé a házasságkötéseteket. (A szertartásvezető szerepének fontosságáról itt olvashattok bővebben.)

Érdemes továbbá azt is tudni, hogy a fogadalom nem csupán az esküvő, hanem a házassági évfordulók esetében is fontos szerepet kaphat. Leggyakrabban a kerek évfordulók (rózsa-, porcelán- és gyöngylakodalom) alkalmával választják a megerősítő szertartást, azaz újbóli fogadalomtételt egymás felé. A megerősítő szertartás jellemzőit korábbi bejegyzésemben már összeszedtem.

Miért válasszuk az esküvői fogadalmat?

Elsődlegesen azért, mert megfelelő előkészülettel a szertartás legmeghatóbb és emlékezetesebb része lehet. Lehetőséget ad arra, hogy a szertartás során ti is kifejezhessétek érzéseiteket egymás iránt és megfogadjátok, hogy támogatni és szeretni fogjátok egymást.

Ezen kívül a hagyományos szertartást személyesebbé és egyedibbé tehetitek azáltal, hogy a szertartásvezetőn kívül ti magatok is szólhattok egymáshoz.

Mindez természetesen a vendégeknek is élvezetesebbé teszi a ceremóniát, illetve a személyes pillanatok megosztása által segít még jobban megismerni benneteket párként.

Ezeken túl pedig az esküvői fogadalom az esküvői videótok csúcspontja lehet, amelyet évekkel, akár évtizedekkel később is élmény lesz visszanéznetek.

Mikor ne válasszuk az esküvői fogadalmat?

Sajnos erre is fontos kitérni, hiszen nem mindenki alkalmas erre a feladatra. Az alábbi esetekben valószínűleg a szertartásvezetőtök is azt fogja javasolni, hogy hagyjátok ki a ceremóniából:

  • Ha mindkettőtök visszahúzódó személyiség, és nagyon nem szerettek a reflektorfényben lenni és szerepelni
  • Ha sokszor lefagytok nyilvános szereplés során
  • Ha nem élvezetként, hanem kényszerként élitek meg már a fogadalomtétel gondolatát is
  • Ha egyikőtök nagyon ellene van a dolognak, jobb ha a másik fél nem erőlteti

Az esküvőtök életetek legemlékezetesebb napja kell hogy legyen, ahol minden a ti igényetek szerint történhet. Ha tehát érzitek, hogy a fogadalomtétel nem egy pozitív pontja lesz az eseménynek, semmiképp se erőltessétek. Senki sem az esküvője napján szeretne kilépni a komfortzónájából nyilvános szerepléssel, vagy számára túl intim érzések megosztásával.

Azonban ebben az esetben sem kell teljesen lemondanotok a fogadalmakról, csak más időpontban elmondanotok egymásnak. Ehhez választhatjátok az esküvő napjának egy kicsit nyugodtabb pillanatát, amikor elvonultok pár percre. De akár az esküvő előtti napokon, vagy a nászúton is időt szakíthattok rá. Hiszen nagyközönség nélkül is fontos pillanata a kapcsolatotoknak.

Hogyan tudtok jó esküvői fogadalmat írni?

Ahogy azt már említettem, az esküvői fogadalom nem elterjedt hazánkban, emiatt nehéz támpontot találni az induláshoz. Amit mindenképpen érdemes tudnod, hogy egy 2-3 perces, nagyjából 200 szavas rövid beszédről van szó - komoly, megható, esetleg kis humort is bevonó stílusban. Fontos továbbá, hogy a túl intim részleteket igyekezz kerülni, hiszen nagyközönség előtt kell majd elmondanod. Illetve óvakodj a közhelyektől és próbáld minél egyedibbé, hozzátok a legjobban illővé tenni. Ezen információk után pedig nézzük, hogy milyen tippek és ötletek lehetnek a segítségedre!

Egyeztetés a szertartásvezetővel

Az első, és legfontosabb tanácsom, hogy mindenképpen egyeztessetek személyesen a szertartásvezetőtökkel. Ugyanúgy, ahogy a ceremóniamester esetében, ő is tökéletesen igazodik a személyiségetekhez, igényeitekhez, egyedi kérésekhez. Ehhez azonban elengedhetetlen egy személyes találkozás, hogy megismerjétek egymást és átbeszéljétek a ti elképzeléseiteket.

Mivel ez nem a szertartások kötelező része, és nem is igazán elterjedt nálunk, nincsen semmiféle megkötés, amit szem előtt kell tartanotok. Tehát abból tudtok kiindulni, hogy a ti személyiségetekhez mi illik a legjobban - az alapján pedig a szertartásvezető lesz a segítségetekre a többéves tapasztalata által. Ő tud majd támpontot nyújtani a fogadalom hosszát, stílusát illetően, illetve gyakorlatias tanácsokkal is ellát majd benneteket. Igény esetén még a fogadalmaitokat is el tudja olvasni, hogy a lehető legtöbbet hozza ki belőlük.

Szerezz inspirációt

Sokaknak nem megy egyszerűen az érzéseik kifejezése, sem szóban, sem írásban. Ha nem sikerül elkezdened a fogadalmat, segítség lehet előzetesen kicsit kutatnod a témában. Kereshetsz fogadalom mintákat, verseket, akár még zeneszövegeket is. Első lépésként elég, ha egy listát összeállítasz mindazokról, amiket bele szeretnél foglalni. A kezdeti ötletelésből könnyebben áll majd össze a teljes fogadalom.

Ha sehogy sem tudsz nekikezdeni

Amennyiben több órányi ötleteléssel, neten való kutatással sem tudsz elindulni az esküvői fogadalom megírásában, az alábbi kérdések segíthetnek a kezdésben:

  • Mitől különleges a kapcsolatotok?
  • Mit szeretsz a legjobban párodban?
  • Hogyan változtatott meg téged az együtt töltött idő?
  • Mi hiányzik, amikor külön töltötök időt?
  • Hogyan támogatjátok egymást?
  • Milyen terveitek, álmaitok vannak a jövőre nézve?

Mindezeket átgondolva egyszerűbb lesz párod legfontosabb tulajdonságait illetve a kapcsolatotok meghatározó eseményeit kiemelni.

Szánj rá időt és írd le

Mint minden egyéb fontosabb szereplés előtt, itt is nagy hangsúly van a felkészülésen. Hiszen ahogy állásinterjúra sem felkészületlenül érkezünk, ugyanúgy az esküvőtök napján is mindennek az elképzeléseitek szerint kell mennie. Mindehhez azonban nagyon fontos, hogy gondoljátok át és írjátok is le a fogadalmakat nem csak vázlatszerűen, hanem szóról szóra. Amennyiben a szereplés nem a kedvencetek, érdemes lehet néhányszor el is próbálni, esetleg még az időt is lemérni - talán viccesen hangzik, de a nagy napon sokat fog segíteni.

A tervezés kapcsán fontos azt is megemlíteni, hogy az emlékezetes 'beszédhez' idő kell. Ezért semmiképp se hagyd az utolsó pillanatra, amikor amúgyis stresszes, szervezésekkel teli napokat kell majd letudnotok. A szertartás előtt egy hónappal már ajánlott nekikezdeni, hogy elég idő maradjon a módosításra és külső segítség bevonására. Hiszen valahol ez is annyira fontos, mint a tökéletes ruha kiválasztása, vagy a hozzátok illő szolgáltatók, fotós és ceremóniamester megtalálása.

Kérj segítséget

Természetesen ne a párodtól, de annak legjobb barátja vagy egy közeli családtag bevonása mindenképpen segíthet. Ugyan ti ismeritek egymást a legjobban, egy közeli barát vagy rokon véleménye hasznos lehet külső szemlélőként. Mind a tartalmi, mind a formai részéhez fontos lehet a segítség. Hiszen ezt nem csak egymásnak, hanem nagyközönségnek is írjátok, érdemes tehát a harmadik fél bevonása.

Extra segítséget jelent, ha mindketten ugyanannak a személynek mutatjátok meg a fogadalmat - így ő tudja korrigálni, ha hosszban vagy stílusban nagyon eltértek egymástól.

Ötletek az esküvői fogadalomhoz

Ahogy azt már fent is leírtam, a fogadalom tartalmilag és formailag is teljesen rátok van bízva, ez pedig egyszerre az előnye és hátránya is lehet. Előnye azáltal, hogy teljesen személyre szabható és igazítható. Hátránya azonban, hogy könnyű elveszni a tervezés során. Egy kis segítséggel azonban nem lehetetlen. Lássuk a lehetőségeket!

Idézetet illetve verset (versrészletet) választhatsz, amennyiben nehezen jönnek a szavak magadtól. Ne aggódj, ezzel nem lesz kevésbé személyes a fogadalmad, de mindenképp körültekintően válassz. Érdemes olyan lehetőségeken gondolkodnod, amely párod kedvenc írójától, költőjétől származik, vagy kettőtök között egyedi jelentéssel bír. Ettől függetlenül természetesen maradhatsz a klasszikusoknál is.

A fogadalom fix pontját képezik az egymásnak tett ígéretek a jövőre nézve. Itt fontos, hogy jelentőségteljes de reális ígéreteket találj ki, amelyek párodnak is sokat fognak jelenteni. Ami minden esküvői fogadalom elengedhetetlen része, az az elkötelezettség és hűség ígérete. Emellett természetesen konkrét, a kapcsolatotokra jellemző személyes ígéretek is szükségesek.

Kapcsolatotok legfontosabb pillanatait is kiemelheted a fogadalomban, ezzel még személyesebbé téve a szöveget. Itt gondolhatsz az első találkozásra vagy a lánykérésre is. Emellett természetesen a jövőbeli terveiteket is beleírhatod, hiszen az esküvő tulajdonképpen a közös jövőtök kezdete.

Ideális beleírnod azt is, hogy mit szeretsz a párodban, miért alkottok tökéletes párt. Itt végtelen hosszú a lista akár külső, akár belső tulajdonságokra gondolunk. Ebben a részben tudod a legjobban kifejezni iránta érzett szeretetedet - még akár párod negatív tulajdonságait is kiemelheted, amellyel együtt fogadod el és szereted őt.

Egy kis humorral sem rontasz a fogadalom minőségén, ha a személyiségetekhez illik. Azonban igyekezz olyan irányba elvinni, amelyet a vendégek is értenek, ne csak a kettőtök számára sokatmondó, belsős poénokat beleírni.

Praktikus tanácsok a nagy napra

Ugyan a fogadalom megírása a legnehezebb feladat, nem árt pár gyakorlatias részletre szintén odafigyelni. Fontos, hogy a fogadalmat nem kell fejből mondanotok - hiszen az esküvő pozitív értelemben is stresszes esemény, és többségünk nem profi szónok. Emiatt fontos, hogy a végső verzió mindenképpen nálad legyen. Ahhoz pedig, hogy ez az esküvő stílusához illő legyen, a legjobb, ha a fogadalmat díszpapírra kinyomtatva viszed magaddal. Mindez segít, ha netán elakadnál, illetve az esküvői fotókon és videón is szebben mutat, mint egy egyszerű papír vagy telefon - utóbbit semmiképp sem javaslom.

Jó fejben tartani, hogy ezekben a percekben a könnyeknek is helye van - ezzel nincs is semmi probléma, sőt! Azonban erre mindenképpen jó felkészülni smink, zsebkendő és egyebek tekintetében.

Egy kis kreativitással pedig a fogadalmatokat még a nagy nap után is megőrizhetitek. A díszpapíros fogadalom bekeretezve tökéletesen mutat a falon, vagy akár nagyszerű házassági évfordulós ajándék lehet.

Fotó: Fogadom c. film
Fotó: Fogadom c. film

Esküvői fogadalmat általában szertartásvezető által vezényelt ceremóniába illesztenek bele. Ceremóniamesterként segíthetek Neked kiválasztani a legjobb szertartásvezetőt is, hiszen szolgáltatóként rálátásom van a szakmára. Kezdjünk neki a szervezésnek!