Szerelem a Korona Idején

2020.03.15

A jelenlegi pánikhangulat az elkövetkező esküvői szezonra is komoly hatással van. Miket érdemes figyelembe venni, ha az elkövetkező hónapokban lesz az esküvőtök?

A vírus a sztárokat sem kíméli


A koronavírus még a sztárok életére is erősen kihat. Egyre több hír érkezik arról, hogy hollywoodi színészek is lebetegednek, mint például Tom Hanks és felesége is pozitív teszteredményeket kapott a napokban. Több rajongója is biztatta, hogy ha már túlélt egy lakatlan szigetet, a vietnámi háborút és egy félresikerült holdraszállást, akkor most sem lesz gond.

Beatrix yorki hercegnő májusi esküvőjét is nagy valószínűséggel el kell halasztani, pedig a nagy eseményre már nagyban készült az angol királyi család. Mivel Beatrix hercegnő vőlegénye, Edoardo családja Lombardiában él, így a vendéglista jelentős része a már ezzel kérdésessé válik, arról nem is beszélve, hogy II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg a koruknál fogva is a veszélyeztetett korcsoportba tartoznak.

Ezt vedd figyelembe, ha mégis megtartod az esküvőd


A vírus-helyzet nem csak az ilyen nagyszabású esküvőkre lehet hatással, hanem a tietekre is. A jelenleg érvényben lévő korlátozások értelmében 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri eseményt nem szabad megtartani, és ez az esküvőkre és a lakodalomra is érvényes - az Ügyeleti Központ meg is erősítette ezt. Fontos azt is megemlíteni, hogy ez a rendelkezés tovább is szigorítható, ha a helyzet megkívánja.

Esküvő a koronavírus alatt


Mit tehettek, ha mégis meg szeretnétek tartani az esküvőtöket? Zártkörben, minél kevesebb vendéggel esküdjetek. Két tanúval, de maximum a szűk családi körrel.

Ha mégis nagyobb esküvőt szeretnétek, akkor mindenképp legyen a vendéglistátok 100 fő alatti. A külföldön élők valószínűleg nem fognak tudni csatlakozni, és lesznek olyanok is, akik inkább nem mennek közösségbe, elsősorban az idősebb rokonok kérdésesek. Gondoljátok meg azt is, ha ilyen módosítás még belefér, hogy lehet-e kültérre helyezni az esküvő helyszínét.

Jobb elhalasztani?


Több szempontból is érdemes megfontolnotok az esküvő elhalasztását is. Elsősorban azért, mert nem tudjuk, hogy meddig lesz válsághelyzet az országban, és előfordulhat az is, hogy még szigorúbb feltételeknek kell megfelelni. Jobb most későbbre halasztani, mint az esküvő előestéjén szembesülni vele, hogy nem tarthatjátok meg. És amúgy is, tudnátok önfeledten ünnepelni ilyen körülmények között?

Nem beszélve a beutazási tilalomról és a lehetséges karanténról. A külföldön élő rokonok és barátok könnyen kéthetes karanténban köthetnek ki nem csak nálunk, hanem valamelyik köztes országhatáron is, ha fertőzött országból érkeznek. Gondolom ti sem szeretnétek, ha a testvéretek vagy a bácsikátok valahol heteket rostokolna.

Ha a halasztás mellett döntötök, bár így lehet, hogy elestek a pénzetek egy részétől, összességében még mindig jobban járhattok, ha lemondjátok még azt, amit lehet.

Amennyiben még csak most egyezkedtek a különféle esküvői szolgáltatókkal, akkor mindenképp térjetek ki a szerződésekben a "vis maior" esetére, azaz mi történik akkor, ha a két félen kívülálló okokból nem tartható meg az esküvő. Bár a Ptk. szabályozza ezt is, a legegyszerűbb, ha beleírjátok a szerződésbe.

Mondanom sem kell, a nászút elhalasztása még akkor is fontos, ha az esküvő menetrend szerint zajlik. Napról napra változik a világpolitikai helyzet, a beutazási szabályok és karanténok, így a felhőtlen kikapcsolódás érdekében érdemes a repülőjegyeteket későbbre tetetni, visszaváltani és a szállást is lemondani. A legtöbb légitársaság nem számol fel külön díjat a módosításra a vírus miatt, és a nagyobb szállásfoglaló portálok is engednek dátumot változtatni vagy lemondani az utazást.

Hogyan válasszatok új időpontot?


Ha úgy döntöttetek, hogy elnapoljátok az esküvőt, a legegyszerűbb egy egész évvel halasztani. Így nem csak a dátum jegyezhető meg könnyen, hanem nagy eséllyel a vendégek is ráérnek rá, ráadásul nagy valószínűséggel a kiválasztott hely is szabad lesz, mivel még csak most kezdték el megnyitni az időpontokat a jövő évi szezonra.

Lehet, hogy egy év rendkívül hosszúnak tűnik, de még mindig jobb egy kicsit többet várakozni, hogy egy tökéletes esküvőtök lehessen, nyugodt körülmények között, ahol mindenki, aki fontos eljöhet és veletek ünnepelhet.