Milyen az „unplugged” esküvő?

2020.11.17

Hazánkban még gyerekcipőben jár az "unplugged" esküvő, melyet magyarra fordítva talán a kikapcsolt vagy kihúzott esküvővel lehetne leginkább leírni, mely a kütyümentességre utal. Az "unplugged" esküvő egy mobiltelefonoktól mentes esemény, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend külföldön, és szerencsére már Magyarországra is begyűrűzött.

Ti is szeretnétek, hogy ezen az emlékezetes napon ne a telefonjaikkal legyenek elfoglalva a kedves vendégek, hanem teljes mértékben rátok koncentráljanak és veletek együtt éljék meg ezeket a meghitt pillanatokat? Szerencsére nem bonyolult dolog a mobilmentes esküvő megszervezése. Az alább olvashattok néhány tippet, amit könnyedén meg tudtok valósítani ti is.

Miért legyen "unplugged"?
Osztatlan figyelem

Ha nem használnak mobiltelefonokat a rokonok és barátok, akkor a figyelmük rátok fog irányulni és ők is jobban bele tudnak merülni az esküvői forgatagba. Megélik veletek a nagy napot, és ahelyett, hogy haverokkal váltanának üzenetek vagy mások bejegyzéseit olvasgatnák Facebookon, régi vagy új ismerősökkel beszélgetnek, táncolnak, nevetnek.

Megkönnyíti a fotós és videós munkáját

És ez még nem minden. Az esküvő legfontosabb pillanatairól profi képek és videók készülnek majd, nem lesznek itt-ott felbukkanó "világító" mobiltelefonok, melyek hiánya a profik munkáját is megkönnyíti, mert nem kell kerülgetniük a mobiljukkal téged fotózó vendégeket a szertartás vagy a tortavágás közben. Az esetleg itt-ott megcsörrenő telefonokról vagy egy-két csak gyorsan lebonyolított telefonbeszélgetésről nem is beszélve. Többszörösen jól jártok.

Kontroll az esküvői képek felett

A telefonmentesség nagyobb kontrollt nyújt nektek is abban, hogy a nagy napról akkor és olyan formában jelenlenek meg információk, képek és tag-ek a közösségi média felületein, amikor és ahogy azt ti szeretnétek. Ugye milyen jól hangzik?

Mi kell az "unplugged" esküvőhöz?
Felhívás az esküvői meghívón

A legelső lépés sok párnak az, hogy már az esküvői meghívón megemlítik, hogy telefonmentes eseményt terveznek. Tudjátok, a ti esküvőtök, a ti szabályaitok. Így a vendégek már előre tudnak készülni, és könnyebben elkerülhetők az esetleges ebből adódó konfliktusok.

Telefongyűjtő pont

Az esküvő és a lakodalom helyszínén is kihelyezhettek egy külön telefongyűjtő kosarat, ahova a násznép tagjai biztonságban leteheti a telefonjaikat, melyeket távozáskor vehetnek fel. Ha a telefonok biztonságok tárolása nem megoldott, akkor természetesen a vendégek maguknál is tarthatják a készülékeket, de szigorúan táskában, zsebben, nem a kezükben.

Figyelmeztető táblák

A bejárat közelében és néhány jól látható helyre mindenképp helyezzetek ki táblákat a telefonhasználat mellőzőséről, így a vendégek többször is emlékeztetve vannak, hogy nem szeretnétek, ha előkerülnének a kütyük. Akár minden asztalra, kis méretben is kikerülhetnek táblácskák, így senki sem jöhet azzal a kifogással, hogy nem vette észre vagy elfelejtette, hogy mi állt a meghívóban.

Elegendő idő fotózkodásra

Érdemes lehet a násznépet arról is tájékoztatni néhány mondatban, hogy miért kértétek ezt, és ne aggódjanak, így is készül majd elég fénykép és videóanyag, melyet később mindenki megkap. Ebben a tájékoztatásban, és esetleg vicces figyelmeztetésben a ceremóniamesteretek is nagyszerű partner lehet, csak beszéljétek meg vele előre. Az ilyen kikapcsolt esküvőkön kiemelkedően fontos, hogy egy kicsit több időt szánjatok a többiekkel való fényképészkédére, mivel nem lesznek saját képeik, így a tietekre lesznek hagyatkozva.

Ezekkel az apróbb felhívásokkal és módosításokkal könnyedén "unplugged" esküvőt varázsolhattok a magatok és szeretteitek számára, hogy a nagy napon minden figyelem rátok irányuljon.