Utoljára az esküvői bakikról!

2020.06.17

Ott hagytuk abba, hogy sem a tömeg, sem a zsúfolt időrend nem jó stratégia, és hogy a rizs bár a bőség jelképe, de tíz tonnás mennyiségben komoly fennakadásokat generálhat.

Az esküvőtök sztárjai ti vagytok. Ez így van rendjén. Viszont a sztároknak kötelezettségekből is kijut, nemcsak az ünneplésből. Igenis oda kell menni a vendégekhez, pár szót váltani velük, fogadni a dicsérő szavakat, bókokat, gratulációkat. A meghívottaknak attól válik élővé és igazivá mindaz, amit megterveztetek, ha a lényetek betölti az egészet, ha átadjátok kicsit magatokat a vállveregetéseknek, pusziknak és nagy öleléseknek. Azért a dugi sminkkészlet és kis tükör jó szolgálatot tehet pár ragadós kiadós pusziözön után.

És ha már a gratulációknál tartunk. Nem mindegy, hogy a násznép hol tudja átadni az ajándékokat és a direkt nektek bekészített puszilabdacsokat. Mindig akad egy-egy túlbuzgó nagymama, barátnő vagy nagybácsi, aki az első adandó alkalmat kihasználva rátok akarja vetni magát, mondjuk éppen a legkevésbé alkalmas időpontot kiszúrva.

Semmi gond, a fő, hogy a ceremóniamesternek legyen lehetősége a terep átrendezéséről és a vendégsereg terelgetéséről gondoskodni, így a túlbuzgó rokonság figyelme is elcsalható, ti pedig nyerhettek némi egérutat.

Az alkohol elmaradhatatlan társ eme neves eseményen, de nem mindenkinek és nem bármekkora mennyiségben. Aki sofőr, zenél, vezényel vagy felszolgál annak jó, ha megőrzi a tiszta tudatát. Az "én bírom a piát" kijelentésekbe bele se menjetek, vannak olyan pozíciók, amik egyszerűen nem tűrik az alkoholos befolyásoltságot.

Hasznos ha a személyzet tölti ki az italokat inkább... :)
Hasznos ha a személyzet tölti ki az italokat inkább... :)

A zenekarral érdemes tisztázni, hogy mennyi szünetet kívánnak tartani és hogy addig mi szól majd a háttérben, mert a néma csend nem a legjobb talpalá való.

A videózás, fotózás, vagyis az élmények rögzítése létfontosságú feladat, viszont ha a vendégek nem látnak mást, csak a kameraman hátát, akkor előbb-utóbb nagyon beleunnak az egészbe, mert jóformán úgy vélhetik, magán forgatáson lyukadtak ki. Az arany középút preferálása ezen a téren is kifizetődő stratégia. Nyilván a momentumok mementókká rögzítése, a képek, filmfelvételek későbbi közös megnézése nélkülözhetetlenek, de nem mindenáron.

Ha valami nagyon extrára vágytok, szinte tényleg moziszerű alűrökkel, akkor a legjobb, ha ezt a lépcsőfokot ketten másszátok meg, külön helyszínen, nem az esküvőtök időpontjában. A szakemberekkel érdemes előre leegyeztetni, hogy milyen technikai apparátussal készülnek, nehogy három szélgép, és két reflektor kereszttüzében találjátok éppen házasodni kívánó önmagatokat.

A beszédek elmaradhatatlan kellékei a vacsorának. Mindenki szót akar magának, jönnek a frappánsabbnál frappánsabb, pikánsabbnál pikánsabb beszólások, tanácsok és jókívánságok. Első számú szabály: nyugalom. Ez ugyan a ti estétek, de még viszonylag sokan fogják úgy érezni, hogy szóhoz kell jutniuk eme dicső alkalom apropóján. Hagyjátok őket, maximum némi moderálás azért nem árt.

Nem apa-anya esküvője a követendő, vagy éppen nem azok az álmok várnak megvalósításra, amik nekik nem sikerültek. Ez a ti napotok, a ti álmaitok, ragaszkodjatok tehát hozzájuk. Akkor is ha kicsit ezen berág anyu, majd kiengesztelődik, vagy ha bedurcizik apu, az első koccintásnál úgyis az örömkönnyek fognak már dominálni.

A vendégeket jobb, ha nem hozod kellemetlen helyzetbe lehetetlen, átláthatatlan ültetési renddel vagy túldekorált asztallal, ahol még az ételek sem férnek el normálisan.

Az esti fények érdemlegesek, így a helyszínt a legjobb, ha sötétségben is szemügyre veszitek és ha úgy látjátok (vagy inkább nem látjátok) jónak, akkor hangulatfények beiktatásával tehetitek tökéletessé a megvilágosítást.

A köszönetnyilvánítás, mint őszinte gesztus csodákra képes. A násznép felé illetve a felszolgálóknak irányozva az este során nos nem kis örömöt generálhattok, hiszen mindannyian emberek vagyunk, s a megbecsültség érzésére épp úgy szükségünk van, mint a vacsora utáni tiszta levegőre.