Minden, amit a vasárnapi esküvőkről tudnotok kell (2021, bővített)

2021.02.01
Ceremómiamestert továbbra is tudok vasárnapra felkérni
Ceremómiamestert továbbra is tudok vasárnapra felkérni

A tökéletes esküvő időpont kiválasztása minden pár számára fontos. Idén, 2021 februárjától változik a házassági törvény, és ez kevesebb szabadságot ad számotokra az időpont kiválasztását illetően. Az alábbi posztban sorra veszem, hogy eddig mikor lehetett egybekelni, és milyen változások lépnek életbe hamarosan. Illetve arra is adok néhány tanácsot, mit csináljatok, ha a változások ellenére valamelyik tiltólistás napon szeretnétek a szertartást lebonyolítani.

Lehet-e vasárnap esküvőt tartani?

Nem akarlak elkedvetleníteni titeket, de szinte semmilyen esetben sem lehet vasárnap házasságot kötni Magyarországon. A legújabb törvénymódosítással nem csak ünnepnapokon, hanem vasárnaponként sem köthető polgári házasság, csak akkor, ha közeli halál esete áll fenn.

A vasárnapi esküvő kérdése korábban az önkormányzatok hatáskörében volt, ők dönthettek arról, hogy engedélyezik-e vagy sem. Az új módosítással ez a döntési szabadság már nem létezik. Bár sok hivatalban lehetett külön kérvényezni a munkaidőn túli házasságkötést, egyes településeken és kerületekben a helyi önkormányzati rendelet már fehéren-feketén kimondta, hogy vasárnapi időpontot nem lehet megadni a kérelemben, így csak például a hétköznap esti vagy szombati időpontokra fogadták el a kérvényeket. Más helyeken viszont nem volt a vasárnapi ceremóniának sem akadálya, és az időpont könnyedén kérvényezhető volt.

Ebből is láthatjátok, hogy eddig sem feltétlenül volt egyszerű olyan közeli önkormányzatot és anyakönyvvezetőt találni, aki elvállalta a vasárnapi eskütételt, de azért nem volt lehetetlen feladat.

Közhiedelem vagy törvény?

Mint minden jelentős, az életeteket érintő eseménnyel kapcsolatban kiemelten fontos, hogy hivatalos forrásból is tájékozódjatok, így ez a házasságkötésre is vonatkozik. Nincs is jobb példa, mint az, hogy az internet szerint már eddig sem lehetett vasárnap házasságot kötni, pedig ez az információ nem volt helytálló, mégis sokan elhitték.

Bár a házassági törvény a mérvadó, a helyi önkormányzatoknál, anyakönyvi hivataloknál is érdemes érdeklődnötök, hogy vannak-e más kitételek érvényben.

Mikor nem köthető házasság?

2021. február 1. után az alábbi ünnepnapokon és vasárnapokon nem köthető polgári házasság Magyarországon:

 • január 1,
 • március 15,
 • nagypéntek, húsvétvasárnap és húsvéthétfő,
 • május 1,
 • pünkösdvasárnap, pünkösdhétfő,
 • augusztus 20,
 • október 23,
 • november 1,
 • december 24-26,
 • július 1, ha az a köztisztviselők számára munkaszüneti nap adott hivatalban,
 • vasárnap.

A házassági törvény teljes szövegét az alábbi linken érhetitek el. 2010. évi I. törvény az anyakönyvi eljárásról 

Egyházi esküvők időpontja

Az egyházi esküvők, bár hivatalosan nem elismert esküvők Magyarországon, sok hívő számára rendkívül nagy horderővel bírnak. Számos pár dönt úgy, hogy a templomi ceremónia is az esküvőjük része lesz. Az egyházi esküvő időpontját a házassági törvény nem szabályozza, ez a felekezetek kezében van. Így ez a törvényi változás nincs kihatással ezekre az egyházi esküvőkre, vagy ahogy a protestánsok nevezik esküvői áldásra Isten színe előtt. A katolikus egyház házasságkötést szentségként ismeri el, így ott ez egy külön eseménynek számít, és legtöbbször megelőzi a polgári házasságkötés.

Visszatérve a vasárnapi esküvőre, az ilyen egyházi eseményeket eddig sem lehetett vasárnaponként tartani, talán emiatt is élt a köztudatban, tévesen, hogy a polgári esküvő sem lehetséges munkaszüneti napokon.

Hogyan köss mégis házasságot vasárnap?

Valamilyen okból kifolyólag ti mégis vasárnap szeretnétek házasságot kötni és nem szeretnétek más időpontot választani? Ez a találkozásotok évfordulója, vagy erre az időpontra tudnátok lefoglalni a kiválasztott éttermet vagy a kiszemelt sztárvendéget felkérni? Bár hivatalosan vasárnap nem tudtok egybekelni, azért van arra mód, hogy a családotok és a barátaitok körében vasárnap (is) legyen házassági ceremónia. Mégis hogyan?

1. Hivatalos esküvő az anyakönyvi hivatalban

Ez alól nincs kibúvó. Ha házasodni szeretnétek, akkor ezt egy anyakönyvvezető előtt kell megtennetek. A házassági szándék bejelentését követően két tanú jelenlétében tudjátok ezt megtenni. Az időpontot tekintve a hét bármelyik másik napján megtehetitek ezt (egy előre egyeztetett időpontban). Mivel nem ez lesz a fontos ceremónia a számotokra, így akár egy hétköznap délelőtti időpont is tökéletes választás ennek a résznek a lebonyolítására. Ez a "papírmunka" lehet napokkal, de akár hetekkel is a kiválasztott vasárnap előtt.

2. Ceremónia vasárnap - egy szertartásvezető segítségével

Nincs más hátra, mint a vasárnapi ceremóniát lebonyolítani. Bár hivatalos szertartást csak az anyakönyvvezetők tarthatnak, a szertartásvezetők is profik a munkájukban, és egy tökéletes, teljesen rátok szabott eseményt tudnak kreálni, mely akár nagyon hasonló is lehet ahhoz, ami az anyakönyvi hivatalban zajlott volna.

Milyen lesz így a vasárnapi esküvőtök? Az általatok kiválasztott helyszínen és dekorációval tarthatjátok az eseményt. Lehet bevonulás a kedvenc esküvői zenétekre, majd a szertartásvezető beszédet mond, mintha csak most esküdnétek. Mindketten elmondhatjátok a személyre szabott esküiteket, lehet gyűrűhúzás és "első csók" is. A kivonulás, a gratulációk fogadása és a fényképezkedés a násznéppel szinten a ceremónia része lehet, nem kell ezekről sem lemondanotok.

Mik az anyagi vonzatai?

Az anyakönyvi hivatalban a házasságkötés ingyenes - legalábbis elvileg. Az úgy nevezett terembérleti díjat ki kell fizetni, bár magáért a szertartásért nem számolnak fel külön költségeket. A bérleti díj sokszor alacsonyabb a helyi lakosoknak, és így gyakran jelentősen olcsóbb, mint egy külső helyszín bérlése.

Amire érdemes figyelni, hogy egy, a szertartásvezetővel levezetett ceremónia plusz költségekkel fog járni az egyszerű, anyakönyvi hivatalban tartott házasságkötéshez képest. A terembér és a díszítések díját is állnotok kell, plusz a szertartásvezető sem dolgozik ingyen, az ő bérét és a kiszállás díját is fedeznetek kell. Ezek a költségek mellett elképzelhető, hogy vasárnapi felárral is számolnotok kell majd. Ezeket mindenképp kalkuláljátok majd bele az esküvői büdzsébe.

Mi a vasárnapi esküvő előnye?

Azért ne csak a piszkos anyagiakat nézzük. Azon kívül, hogy nektek az a bizonyos vasárnapi dátum tetszik, sokszor könnyebb vasárnapra megszervezni a különféle esküvői szolgáltatásokat, lagzihelyszínt és éttermet találni, ceremóniamestert, zenekart és fényképészt felkérni, mivel kevesebb házasságkötés esik a hét utolsó napjára, mint mondjuk péntek vagy szombat estére. A vasárnapi esküvővel így időt is spórolhattok, nem kell olyan sok lehetséges opciót felkutatnotok, mint egy szombati program esetén, ahol könnyen foglaltak lehetnek már a legjobb helyek és személyek a népszerűbb tavaszi és nyári időpontokra, akár egy évre előre is.

Összegzés

Annak ellenére, hogy az életetek hivatalosan nem ezen a vasárnapon kötitek majd össze, ez attól még a ti Nagy Napotok lesz. Fordítsatok elég időt a szervezésre, hogy az álomesküvőtökön minden az elképzeléseiteknek megfelelően valósulhasson meg.

Szeretnél egy jó szertartásvezetős lakodalmat vasárnapra? Ceremóniamesterként széles kapcsolatrendszeremnek köszönhetően tudok neked olyan megbízható személyt ajánlani, aki tökéletessé teszi a Nagy Napod akár vasárnap is! Kezdjük el együtt az esküvő szervezését!