Ceremóniamester vagy vőfély kell a Ti Nagy Napotokra?

2020.05.05

CEREMÓNIAMESTER VAGY VŐFÉLY?

Ceremóniamester vagy vőfély? Nektek melyik az ideális az esküvőre?

Egy esküvő megszervezése nem kis feladat, gondoskodnotok kell arról, hogy a Nagy Napon minden és mindenki a helyén legyen. Persze kisebb malőrök bekövetkezhetnek, és évekkel később majd pont ezekre fogtok visszagondolni édes nosztalgiával. De hogy mégse hatalmasodjon el a bakik száma az esküvő napján, jó, ha van valaki, aki leveszi a szervezés-igazgatás terhét a vállatokról. A kérdés már csak az, hogy erre a feladatra ceremóniamester vagy vőfély lesz a legjobb választás!?

Külön-külön már bemutattuk Nektek a ceremóniamestereket és a vőfélyeket, de ha még mindig nem billent a mérleg nyelve egyik irányba sem, akkor most adok ennek egy kezdőlöketet!

Tehát a kérdés: ceremóniamester vagy vőfély kell-e a Ti nagy napotokra?

Mekkora lesz az esküvő?

Természetesen mindkét lehetőség megfelelő választás lehet létszámtól függetlenül, ezért ha legalább 40 fős esküvőt szerveztek, kérjétek egy vőfély vagy ceremóniamester segítségét az események koordináláshoz. Minél nagyobb a tömeg, annál biztosabb, hogy kell valaki, aki összefogja a násznépet és irányítja az események folyását.

Ugyanakkor nagyon sok múlik azon, hogyan is zajlik az esküvő, hiszen a ceremóniamester és a vőfély teljesen más stílust képvisel.

Az esküvő stílusa: vidékies vőfély vagy nagyvárosi ceremóniamester?

Az első dolog, ami kapásból az eszembe jut, ha a vőfélyre gondolok, az a kissé népiesebb stílus. Biztos Neked is ez ugrik be elsőnek. Főleg azoknak a házasulandóknak ajánlott egy vőfély felkérése, akik szeretnék a nagy napjukat népies magyar hagyományok szerint megtartani.

Most pedig ássunk kicsit mélyebbre a nevezetes ceremóniamesternél is.

Első leszögezendő pontom az, hogy bár a ceremóniamesterek inkább a modernebb stílust képviselik, a hagyomány és a ceremóniamesterség nem zárja ki egymást. Egy hagyományos falusi esküvőn is betölthető ez a titulus, ha házasulandó pár úgy dönt, hogy számukra nem kell vőfély, hanem egy letisztultabb stílust szeretnének képviselni a nagy napjukon. A rusztikus stílus nem zárja ki a ceremóniamester jelenlétét. Egy jó ceremóniamester is mindenféle apró-cseprő kis csibészséget bele tud szőni a nagy nap üresebb perceibe. Legyen szó menyasszonyszöktetésről, bolondmenyasszonyról, vagy az éjféli menyasszonytáncról.

Mutasd a ruhád, megmondom, ki vagy: vőfély és ceremóniamester stílusa

Érdemes figyelembe venni, hogy élesen elüthet egy letisztult, finom esküvő kinézetétől a vőfély vidékies, magyar népviseletet idéző bokrétakalapos, vőfélybotos megjelenése. Persze mindez mellékes, ha ez az, amit a házasulandó pár szeretne a nagy napjukon. Ha az esküvő stílusa a kontrasztokra épül, akkor akár még működhet is ez a párosítás!

Hogyan is néz ki egy jó ceremóniamester? A vőféllyel ellentétben általában elegáns, férfiak esetében zakó vagy ing. A ceremóniamester a násznéppel tökéletes összhangban van, nem tűnik ki a tömegből, nem vonja magára a figyelmet, mint a vőfélyek hagyományőrző ruhái.

Ceremóniamester vagy vőfély szórakoztasson az esküvőn?

 A vőfély első számú dolga a násznép szórakoztatása. Mindehhez pedig pajzán rigmusokat, szövegeket használ, amiket kívülről kell tudnia, és egy előadóművész tehetségével kell előadnia, hogy hatásos és hiteles benyomást keltsen a násznépben.

Az esküvő előtt tisztázni kell, mennyire lehet pajzán a vőfély mondókája, anélkül, hogy az ízléstelenség határát súrolná.

Míg egy vőfély folyamatosan a násznép szórakoztatásáért felel, addig a ceremóniamester olyan, mint egy jó talkshow házigazdája. Nincs mindig a középpontban, nem mond hosszú köszöntőket és beszédeket, inkább a háttérben megbújva alakítja, irányítja a dolgok folyását.

Ettől függetlenül, ha látja, hogy laposodik a hangulat, akkor közbelép, játékokkal színesíti az üresebb perceket, és felel azért, hogy zökkenőmentesen haladjon tovább az este.

Egy jó ceremóniamestert éppen ez tudja igazán jóvá tenni. Akkor lehet tudni, hogy megfelelően végzi a dolgát, ha a násznép csak akkor tudja meg ki is a ceremóniamester, mikor először felszólal. Ezzel ellentétben például egy vőfélyt már a kezdetek kezdetén igen könnyű felismerni, mind a tömegből kitűnő öltözéke miatt, mind harsány rigmusos beszéde miatt.

Esküvői játékok - ceremóniamester vagy vőfély vezesse?

A vőfély elsősorban népiesebb játékokat játszat a párral: az egyik leggyakoribb játék, amikor az ifjú feleségnek egy tojást kell a férje egyik nadrágszárán fel, majd a másikon le görgetnie, anélkül, hogy a tojás megsérülne.

De nem csak a ceremóniamesterek, hanem a vőfélyek tarsolyában is vannak modernebb játékok, mint a Mr. és Mrs., vagy az Ismered a másikat?

Előre meg kell beszélnetek, hogy milyen játékokat játszanátok szívesen, és a vőfély vagy a ceremóniamester ennek tudatában állítja össze majd az est menetét.

Ha még mindig nem sikerült a döntés, akkor itt egy kis összefoglaló, hogy jobban átlásd a tényeket:

Külön pontban még egyszer fontos leszögezni, hogy a vőféllyel ellentétben a ceremóniamester nem beszél rímekben, nem mond hosszú regéket, nem fakad nótára, és mindezek mellett egyáltalán nem ordibál.

A ceremóniamester, mint egy felkonferáló személy szólal meg: köszönti a vendégeket és vázolja az elkövetkezendő események sorozatát. Segít áthidalni a monotonabb perceket. Műsorvezető.

Bár mindkét titulus megtalálható mind falusiasabb mind városiasabb lagziban, mégiscsak ha választani kellene őket, mindenki egyetértene abban, hogy a vőfély illik a faluba a népies esküvőre, míg a ceremóniamester útja a városba vezet akár egy modernebb, panzióban / szállodában megrendezett esküvőre.

A ceremóniamester akkor lép elő, ha látja, hogy itt bizony szükség van egy kis segítségre a jó hangulathoz. Általánosságban véve szabad folyást hagy, hogy hadd menjenek úgy a dolgok, ahogyan azok természetesen alakulnának.

Hosszas mérlegelés nem kell ide, hisz ha jól meg van szervezve a lagzi napja, akkor mindegyik pár szinte kapásból rá tudja vágni a választ arra a kérdésre, hogy vőfélyt vagy ceremóniamestert hívjanak-e.