Hogyan válasszunk esküvői zenekart?

2021.11.16

Aki volt már esküvőn, biztosan egyetért azzal, hogy a zenei szolgáltató egyik meghatározója a hangulatnak. Emiatt ez elengedhetetlen része minden esküvőnek, a választás azonban nem olyan könnyű, mint ahogy mi azt gondolnánk. Korábbi cikkemben összegyűjtöttem nektek, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe vennetek a Dj vagy zenekar választás kérdéséhez kapcsolódóan. Az előnyök és hátrányok figyelembevételével, illetve a legfontosabb döntési tényezők segítségével nem lesz nehéz döntenetek. Ebben a posztban a zenekar kiválasztásával kapcsolatban szeretnék néhány hasznos tanácsot adni nektek. Ha tehát a zenekar mellett tettétek le a voksot, nézzük meg együtt, hogy miket kell majd átgondolnotok.

Miért is jó az esküvői zenekar?

Ahogy azt már korábban is összefoglaltam, zenekar esetében garantált az élőzene egyedi hangulata és látványa, amelyet egy DJ nem tud helyettesíteni. Emiatt korosztálytól függetlenül a mai napig népszerű választás. Nem is csoda, hiszen egy akusztikus gitár a megfelelően kiválasztott dallamokkal felejthetetlen hangulatot eredményez a nagy napon. Ahhoz azonban, hogy a zenekar adta egyedi hangulat és élmény ténylegesen emelje az esküvőtök színvonalát, nagyon fontos a megfelelő szolgáltató kiválasztása. Az viszont sok pár számára okoz nehézséget, hogy vajon hogy kezdjen hozzá a tökéletes esküvői zenekar kiválasztásához. Mikre kellene odafigyelni, miket határozhattok meg ti magatok és hol érdemes elkezdeni a keresést? Ebben a cikkben a döntési tényezőket és legfontosabb kérdéseket nézzük át, hogy tényleg a megfelelő szolgáltatót foglaljátok le a nagy napotokra.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?

A fiatal párok a szolgáltatások egyeztetése során gyakran kérnek tőlem segítséget a további szolgáltatók kiválasztásakor. Több éves ceremóniamester tapasztalatom alatt rengeteg esküvői zenei szolgáltatót volt szerencsém élőben meghallgatni, emiatt rengeteg hasznos tippet tudok megosztani a tervezés során. Esküvői szolgáltatóként legfontosabb tényezőként a tapasztalatot szoktam említeni. Kiemelten fontos, hogy az adott szolgáltató többéves tapasztalattal rendelkezzen az esküvői szolgáltatás területén. Hiszen lehet akármilyen tehetséges együttes, ha az esküvők egyedi programtervét nem tudják követni vagy az alapvető esküvői számokat nem tudják eljátszani. Ezen kívül pedig egy esküvőn - más eseményektől eltérően - összetettebb, forgatókönyvet kell tartani, amelybe nem fér bele a hibázás. Emiatt a tapasztalat tehát az elsődleges szempont kell, hogy legyen. Erre vonatkozóan a szolgáltatók honlapján biztosan találtok információt - ha pedig mégsem, bátran kérdezzetek rá.

Másodikként a széles zenei kínálatot tartom fontosnak, hiszen minden esetben egy vegyes vendégseregről beszélünk, mind korosztályban és stílusban. Az igazán jó hangulathoz tehát elengedhetetlen, hogy sokoldalúan és több stílusban is igazán jó zenét tudjanak biztosítani. Mindez pedig nem csak a vendégsereg, hanem az esküvők speciális jellege miatt is fontos. Gondoljatok csak bele, biztosan ti sem ugyanolyan zenére szeretnétek bevonulni, vacsorázni és hajnalig bulizni. Szükség lesz tehát a hagyományos esküvői bevonuló zenétől kezdve, az akár csak instrumentális vacsorához illő dallamokon keresztül az éjszakai bulizáshoz elengedhetetlen számokig. Ez pedig olyan széles skála, amelyet nem minden együttes tud könnyedén biztosítani.

Ezeken felül nagyon fontos, hogy folyamatosan tudják figyelni a vendégsereg hangulatát, és azonnal alkalmazkodni annak változásaihoz. Mivel elsősorban a zenekar feladata a jó hangulat biztosítása, nekik kell érezniük és megakadályozniuk, hogy bármikor alább hagyjon a jó hangulat. Ennek hiányában, legyen bármilyen színvonalas a zenekar, sajnos nem lesz életre szóló a nagy napotok.

Vannak továbbá olyan tényezők, amelyek minden esküvői szolgáltató esetében elengedhetetlenek. Ezek közé tartozik a rugalmasság - azaz, hogy a ti igényeitekhez alkalmazkodva szolgáltassanak. Ez a zenekar esetében akár teljesen új számok megtanulását is jelenti, illetve a tiltólistás számok teljes elfogadását. Fontos természetesen a megfelelő minőségű felszerelés is, hiszen enélkül esélytelen a jó hangulat biztosítása. Végezetül pedig a szolgáltatás költsége is döntési szempont, amelybe beletartozik az alapdíjon felül az utazás, szállás, illetve a vacsora költsége is.

Ahogy azt már korábbi cikkemben is kifejtettem, az esküvő számos részlete is összefügg az esküvői zenekar kiválasztásával. Nézzük meg végezetül ezeket is. Az esküvői ceremónia és vacsora helyszíne meghatározó lehet, hiszen egy nagyobb zenekar a teljes felszereléssel bizony nagyobb helyigényű lesz. Az esküvő stílusa szintén meghatározza, hogy milyen irányba induljatok el a szolgáltatók felkutatásakor. Illetve vendéglista tekintetében is érdemes az átlag életkorral számolni - hiszen a fiatalabb korosztály ma már nem igazán élvezi a hagyományos, magyar lakodalmas mulatós zenét.

Hol találhattok tökéletes zenekart?

Ha megvannak, hogy milyen szempontok alapján választotok majd, ideje elkezdeni keresgélni. Ideális esetben ez egyetlen zenekar felkeresése: ha sikerül az egyik kedvenc zenekarotokat lefoglalni - azonban csak kevesen járnak ekkora szerencsével. Ha ez nem is sikerül, már az is nagy segítség tud lenni, ha korábban egy esküvőn volt lehetőségetek élőben megtapasztalni egy igazán jó zenekart. Ebben az esetben az előadás színvonalán kívül több tényezőt meg tudtatok figyelni, mint például a technikai színvonal vagy a megfelelő hangulat fenntartása.

Amennyiben a fentiekre nincs lehetőségetek, ismerősi ajánlás még ideális lehet. Tehát ha személyesen nem is volt lehetőségetek meghallgatni a zenekart, ajánláson keresztül is számtalan részlet kiderülhet, amely leegyszerűsíti a választásotokat. Az ismerősök végigkérdezése ugyan időigényes feladat, azonban így van a legnagyobb esélyetek minőségi és tapasztalt szolgáltatót választani. Még egy remek ötlet lehet a már lefoglalt szolgáltatóknál érdeklődni. Hiszen ők végső soron idejük nagy részét esküvőkön töltik más szolgáltatókkal együttműködve. Érdemes tehát ezzel is tenni egy próbát. Én magam is sok párnak adtam már tanácsot és elérhetőséget még hiányzó szolgáltatóhoz, akikkel volt szerencsém együtt dolgozni. Esküvői zenekarok közül jó szívvel tudom ajánlani a Kristály bandet illetve a Focus bandet is.

Végső esetben pedig az interneten kell majd kutatnotok. Szerencsére ma már a tapasztalt esküvői szolgáltatók saját honlappal várják a nagy napjukat szervező párokat. A szolgáltatók oldalain a bemutatkozáson túl nagy valószínűséggel fotós és videós referenciákat is találhattok, így munka közben is láthatjátok őket. Érdemes továbbá Facebook csoportokban is körülnézni, hiszen ott is rengeteg tapasztalt szolgáltatót találhattok könnyedén.

Ahhoz, hogy tényleg az álom zenekarotokat tudjátok majd lefoglalni, érdemes időben elkezdeni a keresést. Minden esküvői szolgáltatóra igaz, hogy a nagy nap előtt már minimum 8-10 hónappal, de akár másfél évvel előtte érdemes a tervezést elkezdeni. Ez különösen igaz abban az esetben, ha főszezonban, azaz a nyári időszakban lesz majd az esküvőtök. Nincs is annál rosszabb, mint amikor megtaláljátok a tökéletes zenekart, aki azonban már foglalt a kitűzött dátumon.

Milyen kérdéseket kell feltennetek?

Ha sikerült leszűkítenetek a listát három-négy ideális zenekarra, következő lépésként érdemes egy személyes találkozót szerveznetek, mely során feltehetitek nekik kérdéseiteket. Az alábbi kérdéseket azért gyűjtöttem össze, mert ezekre a részletekre mindenképpen ki kell majd térnetek a megfelelő tervezés és szervezés érdekében.

  • Szolgáltatás időtartama és díja: mettől meddig állnak rendelkezésre, mennyi lesz ennek a költsége, és ez a díj mit tartalmaz majd
  • Szünetek gyakorisága és hossza: 45 perc zene - 15 perc szünet lesz-e az igényük, vagy ennél rugalmasabban, a hangulathoz igazodva tartanak majd szüneteket
  • Zenestílus és repertoár: mi a rájuk jellemző és mennyire hajlandóak ettől eltérni (kötelező és tiltólistás számok tekintetében is)
  • Technikai háttér jellemzője: fénytechnika, hangosítás biztosításának minősége és megoldása
  • Helyigény és előkészületek: a felszerelés méretétől függően a helyszíni elhelyezése és annak időtartama
  • Lehetséges-e valamilyen formában korábbi esküvői fellépésük megtekintése

Ezen túlmenően fontos egyeztetnetek a szervezési kérdéseket is, azaz, hogy hány főre készüljetek szállással illetve vacsorával. Továbbá fontos részlet, hogy az utazás költségét milyen módon kell majd állnotok.

Milyen zenéket válasszatok?

Annak érdekében, hogy könnyű dolgotok legyen a szervezés során, érdemes előre megbeszélnetek, hogy milyen zenéket szeretnétek majd a nagy napotokon. Általánosságban öt részt kell majd átgondolnotok: bevonulózene, polgári szertartás, nyitótánc, vacsora és buli. Természetesen mindegyik más stílust és hangerőt igényel. A bevonuló illetve nyitótánc zenének megvannak a tipikus választásai, mint például A Thousand Years vagy az All Of Me. A párok többsége számukra jelentőséggel bíró dallamokat választ, amely igazán egyedivé és felejthetetlenné teszi az élményt. Ezeket a választásokat mindenképpen egyeztessétek előre, hiszen szükség esetén a zenekar számára ez hosszabb betanulást is igényelhet.

A vacsorára érdemes valami csendesebb választás mellett letenni a voksot, hogy ne legyen túl zavaró a beszélgetések mellé. Gyakori erre a részre az instrumentális megoldás, amely akusztikus gitáron igazán szép megoldás lehet. A vacsora és nyitótánc után pedig a hajnalig tartó buli zenéi a ti és a vendégsereg stílusától függ. Nagy általánosságban két irány jellemző: a hagyományos, mulatós lakodalmas zenék, illetve a fiatalabb korosztály körében népszerűbb mai, modern számok. Bármelyiket is választjátok, a lehetőségek száma végtelen. Emiatt erre az időszakra nem érdemes teljes listával készülnötök, elegendő a stílust és fő irányt átbeszélnetek a kiválasztott szolgáltatóval.

Praktikus tanácsok

Mindenképpen gondoljátok át előzetesen, hogy milyen konkrét igényeitek lesznek a zenekarral szemben. Ideértendő azon számok listája, amiket mindenképpen szeretnétek hallani és a tiltólistát számok is. Ha a zenekar igazán rugalmas, akár egy teljes zenelistát készíthettek a nagy napra. Ebben különbonthatjátok a polgári szertartásra, a vacsorára és a buli idejére kiválasztott számokat. Fontos összegyűjtenetek, hogy milyen technikai igényeitek vannak és hogy milyen hangulatot képzeltetek el az este különböző pontjaira. Mindezeket szintén érdemes egy rövidebb listában összegyűjtenetek.

Mivel zenét a teljes esküvő időtartamára igényeltek, fontos a teljes program ismertetése is a zenekarral. Mettől meddig tartotok igényt rájuk, mennyivel kellene hamarabb érkezniük az előkészületek miatt. Amennyiben több helyszínes lesz az esküvő, jelezzétek ezt a zenekar számára is. Illetve az egyes részek idejére igényelt zenék átbeszélése is fontos. Azaz a bevonulózenék meghatározása, a vacsora alatti zene stílusa, illetve a hajnalig tartó buli zenelistája.

Fontos, hogy ne féljetek kérdezni és az egyedi kéréseiteket átbeszélni, hiszen a ti elégedettségetek a legfontosabb. Mindig tartsátok szem előtt, hogy a nagy napotokon mindennek a lehető legtökéletesebben kell alakulnia. Tehát legyetek biztosak a választáskor abban, hogy a számotokra tökéletes szolgáltatót sikerült kiválasztanotok! 

Egy jó zenekarral szorosan együttműködik a ceremóniamester. Amíg a zenész az esküvő hangja, addig a ceremóniamester az esküvő arca. Akár zenekarotok lesz, akár DJ-tek, kelleni fog valaki, ezért...