Jó ötlet-e spórolni az esküvőn a koronavírus gazdasági válság végett?

2022.03.01

Mai témánk: Jó ötlet-e spórolni az esküvőn a koronavírus gazdasági válság végett?

Habár szerencsére a koronavírus ma már nem korlátozza úgy a párokat az esküvőszervezés során, sajnos hosszútávú hatásai még mindig érződnek. Ezek közül a leginkább jellemző az, hogy sok házasodni kívánó pár még a korábbiaknál is inkább kell, hogy figyeljenek az esküvői költségvetésre. Ez valahol érthető is, hiszen sokan nem is gondolnák, hogy minden tétel összeadása után bizony hét számjegyű összeggel kell majd számolni. Tehát jogosan merül fel a kérdés, hogy a koronavírus okozta gazdasági nehézségek miatt vajon jó ötlet-e pont az esküvőn spórolni? És ha igen, hogyan lehet ezt hatékonyan és az esküvő minőségi romlása nélkül megtenni? Ezeket a kérdéseket nézzük meg együtt, hiszen sok pár számára nagyon hasznos ennek részletes végiggondolása.

Korábbi cikkemben már összegyűjtöttem nektek, hogy mely esküvői szolgáltatók lesznek elengedhetetlenek. Továbbá kicsit részleteztem azt is, hogy miért ilyen árak mellett érhetők el ezek a szolgáltatások. Fontos azonban figyelembe vennetek, hogy a helyszín és catering mellett is vannak bizonyos esküvői szolgáltatók, melyek sajnos elengedhetetlenek az esküvőtökre. Tehát nélkülük semmiképpen sem éri meg számolni - nézzük meg ezeket közösen!

Az esküvői fotós egyértelműen az a szereplő, amelyen nem érdemes spórolni. Higgyétek el nekem, az esküvőtök az a nap az életetekben, amelyről tíz-húsz év múlva is szívesen nézitek majd vissza a képeket. Ehhez viszont egy profi felszereléssel rendelkező, tapasztalt fotósra lesz szükségetek. Tehát ezt semmiképp sem ajánlott egy családtag bevonásával kiváltani, vagy teljesen eltekinteni tőle.

A ceremóniamester esküvőtök házigazdájaként biztosítja a problémamentes menetrendet, miközben folyamatosan fenntartja a vendégsereg jó hangulatát. Emiatt ezen sem érdemes költségeket megtakarítani, hiszen hiányában ez a feladat jó eséllyel rátok marad. Az pedig egy stresszes és élvezhetetlen esküvőhöz vezet majd.

Rajtuk kívül természetesen a párok többsége egy DJ vagy zenekar felkérését is beleszámítja, valamint a dekorációt is sokszor egy profi szolgáltatóra bízza. Tehát ha a fent említett szolgáltatókon nem tudtok spórolni, akkor hol van lehetőség a költségvetés csökkentésére? Jöjjenek tehát az elfogadható és megvalósítható ötletek!

Megfelelő szervezés

Elsődlegesen, ahogy azt már előző cikkemben is említettem, az időben elkezdett szervezés rengeteget tud segíteni az elfogadható költségvetés elérésében. Ennek egyik oka, hogy ha elég időt szántok rá, akkor biztosan lesz időtök megfelelő számú árajánlat bekérésére. Ahogy fent említettem, a professzionális szolgáltatókat nehéz ismerősi körben kiváltani. Azonban a minőségi munkák között is jelentős árkülönbségek vannak. Emiatt érdemes minden szolgáltatáshoz legalább öt-tíz ajánlatot bekérni. Továbbá, sok szolgáltató kínál kedvezményeket következő évre leadott foglalások esetében. Tehát ha már idén sikerült kiválasztanotok a dátumot, akár már most elkezdhetitek a szolgáltatók lefoglalását a következő évre.

Végezetül pedig, megfelelő szervezéssel és idővel bizony néhány szolgáltatót is ki tudtok váltani! Mire is gondolok itt? Egyrészt, amennyiben akár egy év áll rendelkezésetekre megszervezni a nagy napotokat, talán nem érzitek azt a nyomást, hogy egy esküvőszervezőt fogadjatok fel. És bizony, megfelelő kutatómunkával, rengeteg utána olvasással valóban magatoknak is szervezhetitek az esküvőt. Ez azonban lehetetlen, ha csak pár hónap áll a rendelkezésetekre.

Kreatívabb menyasszonyok pedig - ha elég idő áll rendelkezésükre - a dekorost is kiválthatják és anyagáron kihozhatják a teljes esküvői dekorációt. Ez igazán nagy kihívás és érdemes alaposan átgondolni, hiszen lényegében az esküvői fotók hátteréről beszélünk - azonban nem lehetetlen. Ezzel a két tétellel minimális árakkal számolva is 200-300 ezret spórolhattok, de akár felmehet félmillióra is a megtakarítás.

Dátum

Bizony, az esküvőtök időpontja is nagyban befolyásolja, hogy a szolgáltatókért mennyit kell majd fizetnetek. Egyrészt a hónapokat tekintve, másrészt pedig a nap kiválasztásakor is érdemes ezt figyelembe vennetek. Az esküvői szezon május és augusztus között van, tehát egy tavaszi vagy őszi esküvő esetében jó eséllyel kaptok majd árkedvezményt a szolgáltatóktól. Ebben az esetben azonban olyan helyszínt kell majd választanotok, amely mindenképpen lehetővé tesz benti opciót a rossz idővel is számolva.

Továbbá, amennyiben hétköznapot választotok dátumnak, bizonyosan alacsonyabb lesz a végösszeg, mint egy szombati esküvő esetében. Itt fontos azonban figyelembe venni, hogy nektek és a vendégeknek is szabadságot kell majd kivennetek munkából, tehát ezt érdemes lesz majd egyeztetnetek a vendégekkel is. Azonban ha ezzel akár több százezret tudtok megspórolni, érdemes elgondolkodni rajta.

Helyszín

A megfelelően kiválasztott helyszín szintén fontos tényező a költségek szempontjából, méghozzá több okból kifolyólag is. Egyrészt, mivel a helyszínek sok esetben a cateringet is a csomagba foglalják - így a legnagyobb tételekről döntötök a helyszín választásakor. Másrészt, hangulatos és önmagában is díszes belső terek esetében jóval visszafogottabb dekoráció is elegendő lesz. Végezetül pedig a helyszín lokációja is meghatározó, hiszen vidéki opció esetében a vendégek szállásköltségével is számolnotok kell majd. Érdemes tehát a vendégseregez közeli helyszínt választanotok.

Catering opciók

Mivel esküvőtök valóban életetek egyik legszebb napja lesz, érthető, hogy mindenből a legjobbat szeretnétek. Sokat segít azonban a spórolás szempontjából, ha észben tartjátok, hogy miről is szól ez a nap: rólatok és a ti örömötökről. Tehát a vendégek nem a luxus minőségű menü miatt érkeznek, hanem hogy titeket ünnepeljenek. Emiatt a catering opciók választásakor is nyugodtan dönthettek az alacsonyabb árkategóriás ételek mellett - biztosak lehettek benne, hogy senki nem fogja észrevenni. És mivel tudjuk, hogy a vendéglátás lesz majd a költségvetés legnagyobb tétele, érdemes alaposan átgondolnotok a kínálatot. Továbbá, sok helyen van lehetőség házi sütemények, szeszes italok behozatalára, tehát ezt mindenképpen érdemes egyeztetni a választott helyszínnel.

Vendéglista

Ahogy azt már a korábbi cikkemben is leírtam, a vendégek száma kritikus tényező az esküvői költségvetést tekintve. Számszerűen ez azt jelenti, hogy egy fő 12-20 ezer forint körüli költséget jelent. Emiatt jó tanács minden pár számára, hogy megfelelő időt szánjon a vendéglista összeállítására. Fontos szem előtt tartanotok, hogy ez a ti nagy napotok, tehát nyugodtan legyetek önzők. Nem szükséges olyan családi barátokat meghívnotok, akikkel valójában már évek óta nem tartjátok a kapcsolatot. Az esküvő egyébként is egy meghitt, nagyon személyes esemény, amelyet a számotokra tényleg fontos személyekkel kellene, hogy ünnepeljetek. Mindezt nyugodtan jelezzétek a családotok részére is, ezzel elkerülve a későbbi családi vitákat.

Szertartás jellege

Nagyon sok pár dönt úgy, hogy a templomi és a polgári szertartáson is a vendégek előtt a nagy napon vesznek részt. Azonban ez egyből két esküvői helyszínt jelent, amely nagyon sok extra kiadással jár. A két szertartási díj és a két helyszín dekorációja mellett a szolgáltatók díja is jelentősen nőhet hosszabb rendelkezésre állás esetében. Meggondolhatjátok tehát, hogy a polgári szertartást korábban megejtitek szűk családi körben. Ezzel pedig nem csak költséget takarítotok meg, de még egy igazán bensőséges ceremóniát is választotok magatoknak.

Figyeljetek a részletekre

Ugyan a fenti tételek fényében apróságoknak tűnhetnek, vannak egyéb részletek, amikkel könnyedén tudtok majd pénzt megtakarítani. Ilyen lehet akár a magatoknak készített meghívó, az ültetőkártyaként is funkcionáló köszönőajándék vagy a papírboltban beszerzett, egyszerű vendégkönyv. Mindezek nem érződnek nagy tételnek egy esküvő teljes költségvetéséhez viszonyítva, azonban a tíz-húszezer forintok bizony könnyen összeadódnak.

Továbbá, a menyasszony készülődése során is sok költséget lehet elkerülni, ezeket az alábbi listában szedtem össze.

  • Külön dobócsokor helyett nyugodtan használhatod a menyasszonyi csokrot is erre a célra.
  • Akár magadnak készítve, akár a koszorúslányokat megkérve a smink, frizura és köröm elkészítésének árát is megtarthatjátok.
  • Menyasszonyi ruha esetében pedig érdemes meggondolni, hogy vásárlás vagy varratás helyett használt ruhát vegyél - hidd el, gyönyörű opciókat találhatsz majd!
  • A karikagyűrűkkel sem kell a luxus árkategóriából válogatni, hiszen egy kis körültekintés után akár százezreket spórolhattok majd.
  • A családtól pedig nyugodtan kérjetek segítséget a welcome falatok, házi sütik elkészítésében.

Pénzügyi tervezés

Ha a fenti részleteknek az átgondolásával megvagytok, mindenképpen készítsetek egy előkalkulációt. Ez nagyban megkönnyíti majd a későbbi módosítások nyomonkövetését, valamint jó kiindulást ad ahhoz, hogy lássátok majd a végső költségvetést. Hogyan is kezdjetek neki? Elsődlegesen, írjátok össze az összes szolgáltatót, akiket igénybe fogtok venni ezek várható vagy már fixált tényleges díjával. Ehhez kell hozzávennetek a catering díjat az összeállított vendéglista alapján. Ezután pedig jöhetnek a nagytételű plusz költségek, tehát a ruha, a torta és a gyűrűk. Végezetül írjatok hozzá minden apróságot is, amely eszetekbe jut: köszönőajándék, meghívó, stb. Fontos, hogy a végleges lista majd minden kiadást tartalmazzon, hiszen a sok apróság is könnyen összeadódik majd.

Fontos, hogy a költségeknél inkább becsüljetek pesszimistán, tehát igyekezzetek magasabb árat meghatározni. Miután pedig ezzel megvagytok, érdemes azt is feltüntetni, hogy mik az elengedhetetlen kiadások, és mik azok, amelyekkel kapcsolatban hajlandóak vagytok kompromisszumra. Illetve nyugodtan állítsatok össze egy fontossági sorrendet is, hogy esetleges döntések során könnyebben tudjatok majd mérlegelni. Ezzel össze is állt az esküvői költségvetésetek, mely alapján egyértelműen látjátok majd, hogy mekkora végösszeggel kell majd számolnotok. Itt kezdhettek el gondolkodni azon, hogy mely tervezett szolgáltatásoktól tudtok eltekinteni - ezáltal céltudatosan kezdhetitek meg a szervezést is. Annak érdekében pedig, hogy a megvalósítás során se érjenek meglepetések, fontos, hogy folyamatosan vezessétek és naprakészen tartsatok a kiadásaitok listáját.

Praktikus tanácsok

Fontos, hogy az esküvőtök esetében nem szabad a pénzen stresszelnetek, hiszen az elrontja majd a tényleges ünneplés örömét. Emiatt azonban fontos racionálisan számolnotok, tehát csak akkor vágjatok bele a szervezésbe, ha ténylegesen tudjátok majd állni a költségeket. A családi viták és neheztelések elkerülése érdekében fontos, hogy ne szüleitektől várjátok majd az esküvő finanszírozását. Illetve azzal se számoljatok, hogy a pénzben kért nászajándékok a teljes kiadást fedezni fogják majd. Tartsátok észben, hogy egy szerényebb de pénzügyi problémáktól mentes esküvő sokkal jobb választás, mint a kiadások miatti szorongások és problémák.

Másik oldalról viszont rengeteg spórolási praktikát tudtok bevetni, amelyek nagyban könnyítik majd a pénzügyi terheket. Mindezt még azzal is megtámogathatjátok, hogy bizonyos rendelések során (például torta és virágok) nem említitek, hogy esküvőre lesz - hiszen sok szolgáltató előszeretettel számol háromszoros vagy akár négyszeres árral, amint meghallja az esküvő szót. Alapos tervezéssel és a részletek átgondolásával azonban egy emlékezetes és stresszmentes esküvőt szervezhettek majd! 

LOVE, vagy LÓVÉ, nem mindegy... :)
LOVE, vagy LÓVÉ, nem mindegy... :)

Spórolni egy jó szervezéssel is lehet, emiatt jó befektetés egy ceremóniamester, ami visszahozza így az árát: