Szülőköszöntő- és köszönetajándékok – mit, mikor és hogyan illik adnia a jegyespárnak?

2022.02.03

Szülőköszöntő- és köszönetajándékok - mit, mikor és hogyan illik adnia a jegyespárnak?

Ahogy azt már sok cikkemben részleteztük, az esküvő megszervezése nagyon sok előkészülettel és szervezéssel jár. A helyszín és a megfelelő szolgáltatók kiválasztása mellett is rengeteg apróságra kell odafigyelnünk, mint például az esküvői forgatókönyv, a különböző játékok és bizony ide tartoznak a vendégeknek szánt ajándékok is. Hiszen nem szabad elfelejtenünk, hogy az esküvőn nem csak a jegyes pár kap nászajándékokat, hanem bizony ők is kedveskednek a vendégeknek kisebb ajándékokkal. Az ajándékok tekintetében három kiemeltet kell a jegyespárnak megterveznie és beszereznie: a szülőknek szánt szülőköszöntő ajándékokat, a koszorúslány illetve tanú felkérő ajándékokat, továbbá a vendégek részére szóló köszönetajándékokat.

A köszönetajándékok célja, hogy apróságokkal megköszönjétek a vendégeknek, hogy a nagy napotokon részt vesznek és veletek ünnepelnek. Ezzel fejezhetitek ki feléjük hálátokat, továbbá egy emléket is adhattok nekik, amiről mindig ti juttok majd az eszükbe. Nem kell semmi komolyra vagy extrém árkategóriára gondolnotok, a lényeg ténylegesen maga a gesztus, hogy gondoltatok rájuk és kifejezitek köszöneteteket feléjük. Nézzük meg tehát együtt, hogy miket is kell tudnotok a téma kapcsán!

Szülőköszöntő

Kezdjük talán a szülőknek szánt ajándékokkal, mivel ezek általában egyedi ajándékok. A szülőköszöntő ajándékokat a polgári szertartás során szokás átadni, a házassági okirat aláírása után. Ez azért is fontos, mert ekkor a pár már férj és feleségként mond hálát szüleiknek mindazért a szeretetért és támogatásért, amit eddig kaptak tőlük. Természetesen az átadás időpontja sem kőbe vésett - ha nektek más az elképzelésetek róla, nyugodtan igazítsátok a saját igényeitekhez. Megtehetitek akár, hogy a vacsora előtt adjátok át, de akár még egy külön vacsorát is tervezhettek hozzá, amelyen csak ti vesztek részt. A szülőköszöntő ajándék esetében érdemes egy igazán személyes ajándékot választanotok, amely számukra egyedi jelentéssel bír. Fontos, hogy érezzék, hogy időt és energiát szántatok az ajándék kiválasztására. A szülők általában külön-külön kapnak ajándékot, de nyugodtan választhattok egyet is kettőjüknek.

Ha nagyon nincs ötletetek, hogy mikkel kedveskedhetnétek nekik, böngésszétek át az alábbi listát, amelyben nagyszerű személyes ajándék ötleteket gyűjtöttem össze részetekre.

Édesanyáknak:

 • Egyedileg készíttetett családi receptgyűjtemény: személyre szóló, igazán megható ajándék lehet, amelyben összegyűjtheted a nagyszülőktől rátok maradt süteményektől kezdve az örömanya által nektek tanított fogásokon keresztül minden családi receptet.
 • Gravírozott nyaklánc vagy karkötő: egy személyes üzenettel vagy megható idézettel biztosan nem lőhetsz mellé!

Édesapáknak:

 • Egyedileg összeállított borválogatás, személyre szóló címkével vagy díszdobozba csomagolva: elegáns megjelenésű ajándék, amely a borkedvelő édesapák részére tökéletes választás. Természetesen pálinka, whiskey vagy pezsgő is nyugodtan adható.
 • Gravírozott óra: a gravírozott karkötőhöz hasonlóan elegáns és egyben megható választás.

Közös ajándék:

 • Családi fényképalbum: a családotok legkedvesebb emlékeit és legviccesebb pillanatait gyűjthetitek össze benne, amelyre mindig boldogan tekinthetnek majd vissza szüleitek. Extra ötlet és kedvesség, ha az utolsó lapokon hagytok üres helyeket - ide kerülhetnek majd az esküvőn készült képek örök emlékként.
 • Élményajándék - wellness hétvége, borkóstoló, kisebb utazás: az élményt kedvelő szülők számára nagyobb költségvetés esetében nagyszerű választás lehet. Amíg ti a nászutat töltitek, ők is kicsit kikapcsolódhatnak és egymással foglalkozhatnak. A szülők érdeklődési köreitől és hobbyktól függően igazán egyedi választásaitok lehetnek.

Természetesen választhatjátok azt is - főleg szűkösebb költségvetés esetében -, hogy viszonylag egyszerű ajándékokat adtok, legyen szó egy üveg borról vagy egy csokor virágról. A lényeg maga a köszönetnyilvánítás, azaz hálátok kifejezése feléjük.

Koszorúslányoknak és tanúknak

A koszorúslányok fontos szereplői esküvőtöknek, hiszen ők fognak majd segíteni az esküvő előkészületeiben és az ottani apró feladatokban. Még inkább igaz ez abban az esetben, ha úgy döntöttetek, hogy nem kértek fel külön esküvőszervezőt a nagy napra. Emiatt érdemes a menyasszonynak olyan koszorúslányokat választania, akikben megbízik és akik segítségére biztosan számíthat majd. Sok teendővel fog járni, kezdve az öltözködés és smink során nyújtott segítségről, a dekorációk elrendezésén keresztül akár még a vendégek irányítása is felmerülhet. Emiatt illik a koszorúslányok részére apró ajándékokkal kedveskedni, amelyet leggyakrabban a felkéréskor adhatsz majd át részükre. Nem kell semmi komolyra gondolni, egy szép karkötő vagy fülbevaló igazán szép gesztus lehet részedről.

Hasonlóan fontosak természetesen a tanúk is, akiket szintén illik elegánsan felkérni erre a feladatra. Itt is valamilyen kisebb ajándékra kell gondolni, lehet akár egy gravírozott laposüveg vagy egy elegáns nyakkendő. Továbbá, itt illik egy kis személyre szóló üzenettel is kedveskedni a két tanú részére egy-egy kártyával vagy képeslappal. Itt azonban fontos megemlíteni, hogy tanúk leggyakrabban a pár közeli hozzátartozói szoktak lenni. Ez annyiban egyszerűsíti a dolgotokat, hogy könnyen adhattok nekik igazán személyre szóló ajándékot.

A vendégek részére

Térjünk rá a vendégek részére szóló köszönetajándékokra. Ezek célja, hogy a vendégeknek kis aprósággal megköszönjétek, hogy eljöttek esküvőtökre és veletek együtt élik át ezt a szép eseményt. A szülőköszöntő ajándékkal szemben itt nem kell egyedi ajándékokra gondolni, a vendégsereg azonos ajándékot kap. Ezeket általában a vacsora elején kapják meg, leggyakrabban az asztalra készítve várják őket.

A hagyományosabb párok számára érdekes lehet tudni a köszönetajándék mögötti hagyományt is. Eredetileg Franciaországban és Olaszországban volt hagyomány, ahol 'bonbonnaire' néven ismerték a vendégseregnek adott apró kis édességeket. Érdekesség, hiszen régebben úgy vélték, hogy a házaspár az apró ajándékokkal a szerencsét is továbbadják vendégeik részére. Abban az időben a leggyakoribb ajándék a cukrozott mandula volt. Emiatt a mai napig találhatunk a köszönetajándékok választéka között díszcsomagban cukorral bevont mandulát.

Ami ötletet adhat a megfelelő köszönetajándék kiválasztásakor, az elsődlegesen a helyszín, az esküvő stílusa és a dekoráció jellege. Mire is gondolok itt? Rusztikus vagy green esküvő esetében valami természetközeli ajándék nagyon jól illik a stílushoz és a dekorációhoz is. Ezzel szemben egy bohém esküvőre akár egy buborékfújóval is meglepheted a vendégeket. Ugyanez igaz a dekorációra és a színekre is.

Másik megközelítés, ha valamilyen praktikus ajándékötletet próbálsz meg keresni, legyen szó legyezőről vagy kis szappanokról. Továbbá ide tartoznak azok az ajándékok is, amelyeket már az esküvőn tudnak használni - legyen szó buborékfújóról vagy csillagszóróról.

Harmadik opció pedig, ha a személyesség és az emlék a cél, ebben az esetben leginkább egyedi, fényképes ajándékokkal tudtok kedveskedni a vendégeknek.

Végezetül adhattok akár vicces ajándékokat is, melyek mosolyt csalnak majd a vendégek arcára. Ilyen lehet nyári esküvő esetén egy-egy napszemüveg.

Ha esetleg nem jártatok túl sok esküvőn és nincsenek ötleteitek, az alábbi ötletek közül bátran válogathattok! Vegyétek majd figyelembe a vendégsereg összetételét, milyen korosztály lesz a legnagyobb számban és hogy milyen érdeklődési körök jellemzőek.

 • Mini csokoládé, pálinka, lekvár vagy méz: apró kis finomságok, amelyeknek a vendégek igazán örülni fognak
 • Hűtőmágnes: egyedi készítés esetén akár a nevetekkel ellátva, de még fényképes verziója is igazán aranyos tud lenni
 • Mini emlékkönyv: három-négy oldalas pici könyvecske, melyet egyedi grafikával tudtok elkészíttetni - természetesen fontos, hogy a külső része (mivel az asztalon kerül elhelyezésre) passzoljon az esküvő stílusához és a dekorhoz
 • Legyező: nyári esküvőkre igazán praktikus tud lenni
 • Kulcstartó: szintén érdemes egyedileg készíttetni, hogy igazi emlék maradjon - jókívánsággal vagy valamilyen rövid köszönettel nagyon szép gesztus lehet
 • Gravírozott fa tárgyak: kis puzzle darabok, szívek vagy akár falevelek formájában
 • Esküvői buborékfújó: egy bohém esküvőhöz remekül illik, a vendégek - főleg a gyerekek - igazán jól fognak vele szórakozni
 • Pici, jó minőségű, akár kézműves szappan vagy fürdősó: ennek főleg a női vendégek tudnak nagyon örülni
 • Illatgyertya: szintén inkább a női vendégeknek kedvez, azonban egy személyre szóló címkével ellátva minden vendégnek nagyszerű emlék lesz majd
 • Elültethető virágmagok: rusztikus vagy green wedding esetén nagyszerű ajándékötlet, ma már számos helyen készíttethetjük egyedi felirattal és dizájnnal
 • Cserepes virág: az előzőhöz hasonló ajándékötlet, csak kevesebb 'munkát' igényel majd otthon a vendégek részéről - plusz előnye, hogy az asztali dekort is feldobja
 • Gravírozott felespohár: praktikus kis ajándék a rövid italok kedvelőinek, amely kedves kis emlék lesz majd - akár a neveteket vagy az esküvő dátumát gravírozzátok rá

Praktikus tippek

A vendégek részére szánt köszönetajándékot kétféleképpen is tudjátok a 'saját hasznotokra' felhasználni. Egyrészt, igazán ötletes megoldásokkal a köszönetajándék egyben ültetőkártyaként is funkcionálhat. Ezzel két legyet üthettek egy csapásra, hiszen még egy tételt lehúzhattok a teendőitek listájáról. Másrészt pedig, bizonyos választások esetében - például egy apró cserepes virággal vagy díszes illatgyertyával - az ajándékok akár a dekoráció részét is képezhetik, ezzel csökkentve a dekorációra szánt költségvetést.

A vendégeknek szánt ajándékok kinézetét érdemes a dekoráció színeivel és stílusával összhangban választani. Ezáltal az asztalon elhelyezett ajándékokkal együtt is megmarad az egységes megjelenés, amely sokat fog majd számítani a nagy napotokon.

A szülőköszöntő ajándékok esetében egyeztessetek, hogy mindketten külön-külön szeretnétek ajándékozni szüleiteket, vagy egy közös ajándékot szántok nekik. Jobb megoldás lehet ezt is összehangolni, és körülbelül ugyanolyan értékű és számú ajándékot választani a menyasszony és a vőlegény szüleinek is.

A koszorúslányok és tanúk részére választhattok olyan ajándékot is, amelyet a nagy napon is tudnak viselni. Legyen szó ékszerről vagy nyakkendőről, igyekezzetek visszafogottabb, színben és stílusban odaillő darabokat kiválasztani - így garantált lesz a siker.

Ha nagyon nincs ötletetek, érdemes a neten is keresgélni. Számos szolgáltató kínálja a köszönetajándékok széles választékát gravírozható, egyedi képekkel vagy szöveggel feldobható formában. Egy kis kutatásra lesz csak szükségetek, és már nem is fogtok tudni választani a számtalan lehetőség közül!

A fentiek alapján láthatjátok, hogy semmi eget rengető, nagyösszegű ajándékon nem kell gondolkodnotok. Legyen szó a szülőköszöntő, a tanúknak szóló vagy a vendégek részére összekészített apróságokról, a lényeg maga a gesztus és amit jelképez az ajándék átadása. Tehát szűk költségvetés esetében sem kell kétségbe esnetek, akár egy apró csokival kedveskedve is érezni fogják, hogy gondoltatok rájuk és hálásak vagytok jelenlétükért. Éppen emiatt ma már mindenképpen ajánlott a vendégeket, a tanúkat és a koszorúslányokat is meglepnetek egy kis aprósággal. A fenti ötletekkel pedig biztosan remek ajándékokat választotok majd!

Az köszönetajándék önmagában egy eszköz, de a vendégek maguktól nem fogják megtalálni. Szükség van emellé egy eligazító szerepű ceremóniamester személyre is: