Nagy esküvői helyszínválasztó

2021.09.21

Akik már túl vannak a nagy napjuk szervezésén, biztosan egyetértenek azzal, hogy a helyszín - vagy helyszínek - kiválasztása bizony nem könnyű feladat. Számtalan lehetőség közül választhattok és rengeteg szempontot kell figyelembe vennetek. Ebben a cikkben összegyűjtöttem nektek a különböző kültéri és beltéri helyszín típusokat, valamint, hogy milyen szempontokra érdemes majd odafigyelnetek. Ezeken túlmenően pedig konkrét helyszíneket is ajánlok nektek személyes tapasztalataim alapján. Nézzük meg együtt, hogy milyen lehetőségeitek vannak!

Beltéri lehetőségek

Templom

A hagyományokhoz ragaszkodva a mai napig jellemző, hogy a párok nagyobb része tervez a polgári szertartás mellett egyházi ceremóniát is. Tradicionális, igazán páratlan hangulatú élményt eredményez egy templomban bevonulni, továbbá vallásos megfontolásból is gyakori. Azonban, mivel a templomok nagy része nem rendelkezik rendezvényteremmel, a lagzihoz ebben az esetben külön helyszínt kell találnotok. Senkinek nem mondok újat, de itthon talán az egyik legnépszerűbb hagyományos és romantikus helyszínválasztás a Mátyás templom vagy a Szent István Bazilika, a vidékiek közül pedig mindenki ismeri az Esztergomi Bazilikát.

Hotel

Talán az egyik legnépszerűbb megoldás, amelynek fő oka az egyszerűség és praktikusság. Amennyiben egy hotelt választotok, egyben tudjátok megoldani a ceremónia és lagzi helyszínét, a vendégek elszállásolását, sőt sok esetben még a cateringet is. Ezek a házon belüli szolgáltatások nagyban leegyszerűsítik a különböző szolgáltatók kiválasztását, leszervezését, és a nagy napon történő koordinálását. Továbbá, mivel számtalan lehetőség közül választhattok, biztosak lehettek benne, hogy találtok az elképzelt stílushoz illő hotelt. Hátrányuk azonban, hogy nagyobb hotelek esetében nem megoldható kizárólagosan kibérelni.

Az elmúlt években számos hotelben volt szerencsém esküvőkön részt venni, így a következő hotelekkel jószívvel tudom ajánlani számotokra: Sziluett Borhotel Farkasmály, Hotel Czinege, Konferencia Hotel.

Étterem vagy rendezvényterem

Előnye a hotelhez hasonlóan, hogy házon belüli szolgáltatásként a cateringről itt sem kell külön gondoskodnotok. Emiatt szintén népszerű választás a szertartásra és a lagzira egyaránt, a hotelnél pedig jóval olcsóbb megoldás lehet. Rengeteg étterem kínál exkluzív kibérlési lehetőséget, amely szintén nagy pluszt jelent. Hátránya, hogy az étterem nagyságától függően a vendégek száma korlátozott. A következő éttermeket személyesen tudom ajánlani nektek: La-Guna Étterem, Kristály Étterem, Halászkert Étterem, Festal Étterem.

Vidéki farm

Ahogy lent még kitérek erre, az esküvő megálmodott stílusa nagyban befolyásolja a helyszín lehetőségeket. Vintage vagy rusztikus hangulatú esküvő esetében ma már nagyon gyakoriak a vidéki pajták, farmok esküvői helyszínként való kihasználása. Idilli hangulatú, igazán egyedi esküvőtök lehet ezzel a választással. Továbbá - a nagyobb hotelekkel ellentétben - legtöbbször kizárólagosan bérelhető. Ha az álomesküvőtöket ti is vidéki hangulatban képzelitek, ideális választás lehet a Babérliget Kúria, a Ligeti Rezidencia vagy az Achilles Park.

Borászat

Ma már rengeteg borászat specializálódott esküvők lebonyolítására, hiszen meghitt hangulatú, természetközeli élményt nyújtanak. Szinte minden esetben megoldható kültéri és beltéri esküvő is, tehát B terv esetén sem fogtok csalódni. Ha nektek is valami hasonló kép van a fejetekben, akkor tökéletes választás lehet számotokra a Korona Borház vagy a Liszkay Borkúria.

Kastély

Itthon számtalan kastélyszálló közül választhattok, melyek lélegzetelállító környezetet kínálnak a nagy napotokhoz. Rózsakertek, bálterem és mindez tökéletes természetközeli helyszínen. Előnyük, hogy exkluzív foglalhatók, illetve a teljes esemény egy helyszínen levezényelhető. Továbbá, minden szolgáltatást helyben biztosítanak - mindez azonban a többi lehetőséghez képest jóval magasabb áron. Ilyen lehetőség többek között a Klebelsberg Kastély, a Dudits Kastély, a Festetich Kastélyszálló vagy a Fenyőharaszt Kastélyszálló.

Hajó

Egyedi és felejthetetlen élményt szerezhettek magatoknak, ha rendezvényhajón vagy vitorláson mondjátok ki az igent. Mindez azonban nem olcsó mulatság, illetve a vendégek számát is erősen korlátozhatja. Ebben a kategóriában remek választás lehet a Columbus Hajó, a Millenium I. Rendezvényhajó vagy a Vogue Hajó.

Kültéri opciók
Park

Nyilvános és privát parkok közül választhattok, melyek ideálisak egy zöld esküvő helyszínéül. A természet közelsége, a virágok és fák még a dekoráció költségét is nagymértékben tudják csökkenteni. Ilyen választás lehet többek között a budapesti Wedding Garden.

Tengerpart vagy tópart

Rengeteg olyan külföldi és belföldi szolgáltatót találhattok, amelyek saját partszakasszal kínálnak bérelhető rendezvényhelyszíneket. Mindez azonban pár fentebbi lehetőséghez hasonlóan a drágább opciók közé tartozik.

Kültéri opciók esetében személyesen a Nádas pihenőparkot volt szerencsém megismerni, amely természetközeli helyszín révén még tóparti ceremóniát is lehetővé tesz. De további hangulatos opciók közül választhattok, mint például a Tópart Hotel a Balaton partján vagy a Playa Luna egyedi, tóparti hangulatával.

Milyen faktorokat érdemes figyelembe venni?
Költségvetés

Mindenki számára egyértelmű, hogy az esküvőtökre költhető keret nagyban meghatározza a helyszín lehetőségeket, hiszen ez az egyik legnagyobb tétel lesz majd a listán. Amennyiben nagyobb összegben egyeztetek meg, nyugodtan gondolkodhattok luxus megoldáson, legyen szó privát vitorlásról vagy egy kastélyról. Szerényebb költségvetés esetében egy meghittebb étterem, vagy akár otthonotok is nyújthatja a helyszínt.

Vendégek száma

Azt gondolom, ez szintén logikus szempont a választás során: személyesebb, kisebb létszámú esküvő esetében érdemes hangulatosabb, kisebb helyszínben gondolkodnotok - hiszen egy hatalmas terem üresnek, kihasználatlannak tűnhet majd. Nagyobb létszám esetén pedig fontos felmérni, hogy a választott helyszínre ténylegesen elfér-e adott esetben 200 vendég.

Esküvő stílusa

Korábbi cikkemben részletesen összefoglaltam nektek a különböző esküvői stílusok jellemzőit. Ha ebben a kérdésben már sikerült döntenetek, ez segíthet a helyszín kiválasztásában is. Mire is gondolok pontosan? Rusztikus stílus esetén a legtöbb pár egy vidéki pajtát képzel el, környezetbarát esküvő esetén pedig mindenképpen kinti esküvőt fognak tervezni. Ezáltal tehát ez a két döntés szorosabban összefügg, mint elsőre gondolnánk. Ezek alapján érdemes a két kérdést együtt kezelni.

Catering módja

Rengeteg esküvői helyszín biztosítja a cateringet is szolgáltatásként, tehát ebben az esetben nem kell külön leszerveznünk az étel- és ital ellátást. Vannak azonban olyan helyszínek, ahol egyedi megbeszélés alapján ti magatok külön intézhetitek a fogyasztást. Vannak továbbá olyan szolgáltatók, amelyek kizárólagosan dolgoznak más szolgáltatókkal. Tehát ha ilyen téren van preferenciátok, ez is szempont lehet a választás során.

Dekorációs költségvetés

Ha már egy ideje tervezitek az álomesküvőt, biztosan nem mondok újat azzal, hogy bizony ez nem olcsó mulatság. Elengedhetetlen szolgáltatókat kell igénybe vennétek, és ezek közé tartozik a dekorációs - virágos szolgáltatás is. Azonban ha olvastátok korábbi cikkemet az Esküvői költségekről, ott is kitértem a helyszín fontosságára a dekoráció szempontjából. Hiszen egy igényes, önmagában is esztétikus helyszín kevesebb dekorációt igényel, ezáltal csökkentve a költségeket. Tehát érdemes ezen szempont szerint is megnézni a listán szereplő lehetséges helyszíneket.

Praktikus tanácsok
Kezdjétek időben a tervezést

Ez ugyan nem csak a helyszín szempontjából fontos - a profi esküvői szolgáltatók többségének akár már egy évre előre betelhet a naptárja -, azonban a hol tartsuk az esküvőt kérdésre érdemes először választ keresnetek. Ahogy fent is kitértem rá, a helyszín meghatározza az esküvőtök stílusát, függ a vendégek számától és a költségvetésetektől is. Emiatt érdemes a teendőtök listájának elejére venni az ideális helyszín kiválasztását. Hogy mit is jelent ez a gyakorlatban? Érdemes legalább 10 hónappal előre, de nagyobb létszámú (150 fő feletti) esküvő esetében akár másfél évre előre lefoglalni.

Kérjetek segítséget

Ugyan nektek ez az első esküvőtök leszervezése, a már kiválasztott szolgáltatók sokéves tapasztalattal a hátuk mögött segítenek nektek. Emiatt az egyik legjobb döntés, ha a szervezés - szűken akár nem is a hatáskörükbe tartozó - kérdéseibe is bevonjátok őket. Mit értek ez alatt? Esküvőszervezőtök jó eséllyel már csak az idei évben 30-50 esküvőn van túl, azaz megtapasztalta a legjobb és legrosszabb helyszín választásokat is. Bátran kérjétek ki a véleményét a nektek tetsző lehetőségekről, hiszen ő professzionális szemszögből látja majd az adott helyszín karakterisztikáját. Lehet-e majd igényesen dekorálni, elfér-e majd a zenekar, elég hely lesz-e a tánchoz. Ti elsőre ezeket nem fogjátok kiszúrni, egy tapasztalt szolgáltató azonban igen. Ha nincs esküvőszervezőtök, akkor se essetek kétségbe. Ceremóniamesterként én is rengeteg párnak segítettem már a tökéletes helyszín kiválasztásában.

Tervezzetek pesszimistán

Mivel a tavaszi-nyári időszak a legnépszerűbb esküvőszervezés szempontjából, rengetegen választanak kültéri esküvőt. Ebben az esetben azonban mindenképpen legyen egy B tervetek esős időre is - ez természetesen a gyakorlatban leginkább a helyszínt érinti. Érdemes tehát olyan lehetőséget választani, amely rossz idő esetén beltéri ceremóniát és vacsorát is lehetővé tesz majd.

Nézzétek meg fotós szemszögből is

A párok gyakran elfelejtik, hogy a helyszín az esküvői fotók és videók hátterét adja majd. Emiatt fontos olyan szemszögből is figyelembe vennetek a jellemzőket, hogy a fényképeket milyen elrendezésben terveztétek meg a fotóssal. Elfértek-e majd az akár száz fős csoportképekhez, megfelelőek lesznek-e a fények, lesz-e lehetőség hangulatos kültéri képekre is. Mindezek miatt érdemes lehet akár a fotósotok véleményét is kikérnetek a végső döntés előtt.

Minden részletre kérdezzetek rá

A foglalás előtt érdemes a részleteket átbeszélni az adott helyszínnel, hiszen ezek befolyásolhatják, hogy számotokra egyáltalán szóba jöhet-e az adott szolgáltató. Összegyűjtöttem nektek, hogy mikre érdemes mindenképpen kitérnetek:

  • Milyen szolgáltatások tartoznak bele az árba?
  • Van-e olyan szolgáltatójuk, akivel kizárólagosan dolgoznak?
  • Hány fő befogadására alkalmas?
  • Mikor érkezhettek és meddig maradhattok majd?
  • Mennyi parkolóhely áll rendelkezésre? Fizetős vagy ingyenes parkolóhelyek lesznek?
  • Ajánlanak-e szezonon kívül kedvezményt?
  • Mennyi a foglaló összege?
  • Meddig lehet módosítani a foglalást?
  • Van-e a helyszínen zajkorlátozás?

Mérjétek fel személyesen

A fentieken felül pedig a legfontosabb, hogy a választott helyszínt személyesen is felmérjétek. Hiszen a költségeken és a szolgáltatásokon túlmenően a személyes benyomás fog segíteni a végső döntés meghozásában. Ehhez pedig semmiképp sem elég emailben egyeztetni és képek alapján dönteni. Tehát amennyiben már megvan a három kedvenc helyszín lehetőség, szervezzetek le velük egy-egy személyes körbevezetést, amely során a fenti kérdéseket is átbeszélhetitek.

Ahogy cikkemből kiderül, a tökéletes helyszín kiválasztása rengeteg szemponttól függ és sok-sok nyitott kérdést hoz magával. Sok éves tapasztalatom alapján egyértelműen az egyik legfontosabb döntésetek lesz, ráadásul ezt kell majd szinte legelsőnek kiválasztanotok. A végső cél pedig természetesen az, hogy minden elképzeléseteknek és egyedi igényeteknek megfeleljen. Hiszen a nagy napotok akkor lesz tökéletes, ha kizárólag a felhőtlen boldogságról és ünneplésről szól majd.

Bárhol is legyen az esküvőtök, szükségetek lesz egy emberre, aki gördülékennyé teszi helyszínen a dolgokat.